INSTRUKTORI

 

Sofija Pekić Quarrie

Sofija Pekić Quarrie je profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji. Predavala je Botaniku i osim aktivnosti na terenu i posvećenom bavljenju decom i unucima nije bila preterano fizički aktivna i nikad se nije bavila sportom.

Ovo je rezultiralo određenim zdravstvenim problemima (problemi sa leđima, disajnim putevima, višak kilograma, slabljenje mišićnog tonusa). Sa odlaskom u penziju, na nagovor sina počela je pre 4 godine redovno da vežba jogu u studiju SURYA u Lozničkoj 11. Bilo je to u početku za nju izazovno da, bez obzira na godine i fizičku nespremnost, ipak pokuša da postigne što više u toku časa što je dovelo do toga da postepeno počne da osvaja kontrolu nad svojim telom.

Redovno pohađanje doprinelo je brojnim pozitivnim efektima na fizičkom (poboljšanje držanja i zatezanje tela), mentalnom (osećanje radosti i smirenosti) i medicinskom planu (poboljšanje stanja kičmenog stuba i smanjenje problema sa lumbalnim leđima, unapređenje kapaciteta pluća, povećanje mišićne mase).

U jesen 2018 poželela je da, pored sopstvene joga prakse, podeli svoje iskustvo bavljenja jogom sa svojim vršnjakinjama kroz specijalizovane časove joge prilagodjene starijoj, prevashodno ženskoj, populaciji. Otada se intenzivno bavi proučavanjem različitih joga praksi, pre svega Ajengar joge uz pomoć iskusnih instruktora. Svoju instruktorsku praksu u studiju SURYA počela je u martu 2019 godine sa nekolicinom žena od preko 65 godina.

Izradila je priručnik za svoje polaznike koji im omogućava i da samostalno vežbaju.