ASHTANGA YOGA

Ashtanga vinyasa yoga je dinamični stil joge. Veruje se da se oslanja na tradiciju i liniju učitelja, a kroz inspirativni život i rad Sri Krisna Pattabhi Joisa-a došao je do miliona vežbača širom sveta.

U ovom stilu postoji šest serija asana koje uvek vežbaju istim redosledom i na isti način. Naglasak je na ličnoj praksi vežbaca. Uloga učitelja je da učenicima objasni disanje i asane, asistira prilikom izvođenja asana, uz korekcije asana i dodatne instrukcije ili eventualne modifikacije.

Vinjasa znači disanje koje je sinhronizovano sa pokretom. Ovaj stil je baziran na Trishtana metodu, koga čine tri osnove: asana,dah i fokus (pogled).

Disanje je ključno. Pokreti tela uvek prate disanje. Tokom prakse praktikuje se duboko udjaji disanje.

Asana je položaj tela, a poseban naglasak je na bandama. Bande su "zaključavanja" - istovremena kontrakcija grupe mišića koja čini asanu stabilnijom i pokreće energiju.

Fokus ili drišti je usmeravanje pogleda u određenu tačku i ima za cilj postizanje koncentracije i smirivanje uma.

Kombinacijom ova tri elementa smatra se da se pročišćuju telo, nervni sistem i um, znojenjem se izbacuju toksini, ubrzava se cirkulacija, razvijaju snaga i fleksibilnost, smiruje um, poboljšavaju fokus i koncentracija. Kada se savlada serija, vođena dahom kroz asane praksa se pretvara u meditaciju.

Raspored: VRAČAR

  • Ponedeljak:17.00-20.30
  • Sreda:17.00-20.30
  • Petak:19.00-20.30
  • Nedelja:9.00-11.00