Joga za starije

O dobrobiti joge za starije govore brojna istraživanja poslednjih godina o pozitivnim efektima joge na zdravlje i kvalitet života osoba starijih od 65 godina. Navodi se unapređenje fizičkog zdravlja (poboljšanje čvrstine i fleksibilnosti donjih ekstremiteta, pokretljivosti i balansa), mentalnog zdravlja (poboljšanje koncentracije i kognitivnih funkcija, smanjenje biohemijskih markera stresa, pojave depresije i problema sa spavanjem) i vitalnosti. Otuda se joga preporučuje za zdravo starenje.

Joga za starije koju praktikujemo u studiju predstavlja lagani oblik Ajengar joge. Sastoji se od vežbi koncentracije, jogičkog disanja i lakših asana u kojima se insistira na koncentrisanom povezivanju disanja i pokreta. U program za starije uključene su brojne vežbe sa pomagalima (kanapi, trake, bolsteri). Posebno je razvijena serija vežbi na stolicama za sve one koji privremeno ili trajno ne mogu da se spuste na prostirku tako da se istovremeno radi sa osobama različitih fizičkih i zdravstvenih mogućnosti.

Pored ovog, u grupi starijih osoba koje posvećeno dolaze na časove joge se razvija pozitivna atmosfera i duh međusobne podrške što utiče ne samo na postignuća na prostirci već se prenosi i na život van studija.

Sve ovo se ogleda u brojnim pozitivnim efektima na starije osobe koje dolaze redovno na časove joge već posle par meseci vežbanja. Ovome doprinosi i to što je instruktor joge za starije u našem studiju takođe starija osoba.

Raspored: SALA 1

  • Utorak: 12.00-13.15
  • Petak:12.00-13.15