MEDITACIJA

Od ove jeseni počinjemo sa ŠKOLOM ZA INSTRUKTORE JOGE!

Posle mnogo godina učenja, i deceniju držanja časova, jos više godina vežbanja, sticanja znanja i iskustva odlučili smo da sve to podelimo sa vama. Napravili smo partnerstvo sa školom iz Berlina i iz Larnake, ujedinili znanja i zakuvali MINIMAL YOGU.

Kurs počinje poslednjeg vikenda u oktobru. I održavaće se po dva vikenda mesečno, i subota i nedelja, po 9 sati sa pauzama. Mislimo da je tako najpraktičnije i za ljude koji imaju porodicu, svoje poslove, ali i za one koji ne žive u Beogradu, a žele da dođu. Ostavili smo po neki vikend i da se odmorite 😊. Predavanja traju do marta. U aprilu su ispiti.

Kad položite ispite dobijate diplomu naše škole koja je registrovana od strane Yoga Alliance, najveće, najpriznatije i najrelevantnije svetske joga organizacije koja vam omogućava da držite časove joge bilo gde u svetu.

Cilj nam je da obučimo instruktore koji će odmah posle biti i osećati se sposobno da počnu da drže časove, svejedno da li kod nas u studiju ili samostalno.

Napravili smo sveobuhvatni kurs, koji se oslanja na tradiciju, ali nudi savremen pristup jogi koji uključuje nauku i naučna dostignuća koja imamo danas.

Šta je to zapravo Minimal joga?

Minimal joga je savremen pristup jogi. To znači da znamo tradiciju i poštujemo je, ali je tumačimo u skladu sa savremenim znanjima koja imamo o čoveku, telu, istoriji i jogijskim temama.

To je integrativni pristup. To znači da kombinujemo znanja iz različitih stilova. Svi mi mnogo polažemo na konstantno učenje i širinu u pristupu jogi. I dolazimo iz različitih stilova, i umesto da raspravljamo koji stil je bolji mi smo odlučili da ujedinimo svoja znanja i koristimo najbolje iz svakog pristupa. Podučavamo i koristimo i dinamični vinjasa pristup (mininal yoga flow) i časove sa zadržavanjima u pozama (minimal yoga slow), koristimo i glasovne instrukcije i ruke da pomognemo učenicima u pozi, koristimo pomagala da bi joga bila dostupna svima...

To je individualni pristup. To znači da prilagođavamo pozu pojedincu, a ne pojedinca pozi. Ne treba niko da slomi, povredi i forsira svoje telo da bi se uklopio u neku zamišljenu sliku poze, nego pozu prilagođava svojim mogućnostima i potrebama. To nekad znači da će za istu pozu dve osobe dobiti dve potpuno različite instrukcije, u zavisnosti od svoje anatomije i trenutnog stanja.

To je pristup bez gurua. Vaše telo je autoritet. Učitelji i instruktori su tu da vas uče, nisu na pijedestalu, nisu savršeni i sveznajući i nisu tu da vas guraju, omalovažavaju, znaju bolje od vas šta vam prija i šta je dobro za vas. Sve što kaže instruktor/učitelj može da se preispita, dalje istražuje i kritički posmatra. Mi smo tu da vam pružimo sveobuhvatni pogled na jogu i asane sa više strana.

I naš moto je Minimal yoga - Maximum life. Što je i naš zadatak, da vam pomognemo kroz jogu da živite život punim plućima.

Šta će se učiti na kursu?

Na kursu ce najveći naglasak biti na asanama. Obrađivaće se određen broj asana i svaka od tih asana će se obrađivati vrlo detaljno. Prvo će se analizirati poravnanja, kako i zašto. Onda ćemo učiti varijacije za ljude koji ne mogu da urade pun oblik ili, pak, za one kojima treba više izazova. Zatim ćemo eksperimentisati kako u toj pozi primeniti pomagala. I zašto, koji je uopšte smisao toga. I na kraju ćemo vežbati kako dodirom da usmerimo i pomognemo vežbačima. I tako za svaku asanu.

Sledeća bitna stvar koja će se učiti, a koja je neophodna da bi neko bio instruktor je sekvencioniranje. Kako napraviti dobar čas i šta čini dobar čas? Koja poza ide posle koje? I zašto? Uvek je bitno zašto.

Da bi razumeli ta silna zašto učićemo anatomiju i biomehaniku.

  • Pranajamu
  • Meditaciju
  • Istoriju joge.
  • Savremen pristup drevnoj filozofiji joge
  • Proučavaćemo Patanđalijeve joga sutre
  • Osvrnućemo se na obaveznu etiku u jogi


Uz sve to imaćemo i predavanja o tome kako izgleda joga instruktor kao posao, šta znači imati svoj joga studio, a šta znači raditi u nekom studiju kao instruktor, šta to sve nosi sa sobom i kako da se snađete u tom svetu.

I na kraju ništa bez prakse. Polaznici kursa će kao deo obuke držati časove jedni drugima, podržavati se međusobno, pomagati, vežbati jedni na drugima, a održaće i časove u našem studiju kao deo prakse.

Da li je ovaj kurs za mene?

Ovaj kurs je za tebe ako imaš iskustva u jogi i znaš da je biti joga instruktor jedno od najboljih zanimanja na svetu, a želis da konačno radiš u životu ono što voliš, čime god da se baviš trenutno.

Ovaj kurs je za tebe ako imaš iskustva u jogi, možda nemaš ambiciju da drugima držiš časove, ali želiš da produbiš svoju praksu, želiš više znanja nego što može da se dobije na običnim grupnim časovima, želiš više sigurnosti u samostalnom vežbanju.

Ovaj kurs je za tebe ako si već instruktor joge, ali misliš da imamo da ponudimo neke informacije koje ti nedostaju. Možda želiš da uvedeš pomagala u svoje časove i tako obogatiš svoju praksu. Ili se ne osećaš sigurno, a voleo bi da primenjuješ hands on asistencije.

Ovaj kurs je sigurno za tebe ako si zaljubljenik i zaluđenik za jogu. Ako želiš neku promenu. Možda karijere. A možda samo neko novo znanje i veštinu u životu. I definitivno je za tebe ako sanjaš da radiš nešto super lepo i korisno i za sebe i za druge.

Kurs je za tebe i ako ne možeš sve asane da uradiš savršeno. Nama je bitno da imaš iskustva u jogi, da imaš svest o telu, da shvataš instrukcije, da si otvorenog uma. Bitno nam je da asane razumeš, nije nam bitno da one izgledaju kao iz Yoga Journal-a.

Ko su predavači na kursu?

Ana Nikolić Milatović - jogu vežba od 2005, a časove drži od 2010. Vlasnica Surya yoga studija i jedan od osnivača Minimal joge. Ana je strastveni istraživač asana i načina da se urade, kao i uticaja koje asane imaju na telo i na psihu. Vežbala ne različite stilove, zavrsila nekoliko instruktorskih i učila od mnogih učitelja od kojih kao najbolje izdvaja - Tiffany Chruichank, Ushu Devi i Markusa Wenigera. Najveća prekretnica u životu su joj 3 meseca intenzivnog učenja joge u Indiji. Misli da je najbitnija karakteristika joga instruktora stalna glad za istraživanjem i znanjem i ne prestaje da ide na kurseve, radionice i da se usavršava.

Dunja Rogošić - jogu je počela da vežba 2009, a časove da drži 2014. godine. Dunja voli dinamične stilove i njihovu meditativnost kroz povezanost pokreta i disanja. Obožava anatomiju i da instrukcije razume anatomski. Završila je više instruktorskih kurseva, a između ostalih i kod Davida Swensona. Redovno ide u Indiju, u Majsor, gde uči od Sharat-a Jois-a. Od drugih učitelja sa kojima je vežbala izdvaja Anu Milatović, Ranka Stojiljkovića, Larugu Glaser i Kino MacGregor. Dunja je posvećena deljenju svojih znanja i dobrobiti joge i misija joj je da stvara zajednicu gde će svi praktikanti dobiti podršku za svoju praksu.

Mihailo Kotarac - počeo da vežba 2013te, a prvi instruktorski završio 2016/17. u Berlinu. Iste godine pocinje da drži časove. Vlasnik je joga studija u Berlinu, i idejni tvorac i osnivač Minimal joge. Mihailo je krenuo svoj joga put od vinyasa, preko power yoge, da bi zaokružio put radeći sa osobama sa ozbiljnim zdravstvenim teškoćama. Mihailo pasionirano izučava Joga sutre, joga filozofiju i istoriju joge. Njegov cilj je savremena joga, naslonjena na naučna istraživanja, a oslobođena autoriteta gurua, mitova i praznoverja, misli da je joga dovoljno posebna i važna da joj ne trebaju dodatne mistifikacije.

Gost-predavač - Lazar Pavlović, fizioterapeut sa dugogodišnjim iskustvom i odličnim poznavanjem ljudskog tela na kursu će predavati anatomiju, biomehaniku i fiziologiju.

Više o kursu možete naći na našem sajtu https://minimalyoga.net/kurs-za-instruktore-joge/

Ili nam možete pisati u na mail ana.milatovic@gmail.com ili na broj telefona 065 505 2002