INSTRUKTORI

 

Mihailo Kotarac

Mihailo Kotarac je jogu aktivno i konstantno počeo da praktikuje 2013 u Turingiji, u Nemačkoj. Turingija je inače više poznata po kobasicama nego po jogi. On veruje da u tome leži koren njegovog problema da pronađe sreću u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.

Mihailov prvi kontakt sa jogom, nesebičnom savetodavnom podrškom iz Beograda ispratila je upravo Ana Milatović, a prvi učiteljski trening po standradnima Joga Alijanse apsolvirao je 2016/17 u Berlinu. Mesec dana nakon završetka treninga on je otvorio svoj prvi joga studio pod imenom «Yoga mit M» (nem. Joga sa M). Sa ovim izborom imena nikad nije bio potpuno zadovoljan.
Ideja da joga može dati odgovore na sva pitanja mu nikad nije bila bliska pa je nastavio školovanje u «ovozemaljskijim» disciplinama kao što su funkcionalni trening, autogeni trening i progresivno opuštanje mičića ali i meditacija, taiči, čigong itd.

Baziranu na konstantnom daljem usavršavanju u kombinaciji sa iskustvima sakupljenum tokom rada kao učitelj joge, kako sa zdravim tako i sa osobama sa ozbiljnim zdravstvenim teškoćama, Mihailo je razvio koncept MINIMAL JOGE.
MINIMAL JOGA je stil i škola joge baziran na kontekstualizaciji odnosno sekularizaciji postojećih okvira i standarda sa namerom da ih istovremeno prevazilazi, bazirajući jogu na naučnom dokazu, daleko od mitova i praznoverja. U razvoju i radu na konceptu prvo mu se pridružila Marica – učiteljica joge na Kipru, a nešto kasnije i Ana koja vodi Surya Yoga Studio u Beogradu. MINIMAL JOGA je na taj način, od samog starta internacionalna škola joge sa konceptom zaštićenim na međunarodnom nivou.

Mihailo uglavnom drži MINIMAL YOGA SLOW časove namenjene svima, bez obzira na fleksibilnost i snagu. U osnovi su ovi časovi spori i usmereni na povećanje mobilnosti celog tela, kroz pokret, istezanje i disanje. Doduše, kako sam priznaje, nekad ga ponese gradivo pa ubrza. Istovremeno MINIMAL YOGA SLOW časovi su zahtevni kada je u pitanju koncentraciju. Ideja da je MINIMAL JOGA telesni i mentalni trening kroz doživljaj koncentrisanog disanja i kretanja je suština i osnova svakog njegovog časa.